top of page
Yazarın fotoğrafıYasemin Cantimur

Kırmızı et tüketimi ne kadar olmalı?


Daha önce (IARC) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın kanıt düzeyine göre karsinojen (kanser yapıcı) olarak belirlediği maddeleri paylaşmıştım ve kırmızı et güçlü kanıt düzeyi ile listenin başlarındaydı. Ama bu kırmızı etin tamamen diyetten çıkarılması gerektiği anlamına gelmiyor.


IARC’in kanseri önleme önerilerinden biri makul miktarda kırmızı etten fazlasını yememek ve işlenmiş etleri mümkünse hiç ya da çok az yemektir. Kırmızı veya işlenmiş et tüketiminin her ikisinin de kolorektal kanser nedeni olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır ancak tavsiye et yemekten tamamen kaçınmak yönünde değildir. Et, özellikle protein, demir, çinko ve B12 vitamini içeren değerli bir besin kaynağıdır.


Kırmızı et nedir?

Sığır eti, dana eti, domuz eti, kuzu eti, koyun eti, at ve keçi dahil olmak üzere bir memeliden elde edilen her türlü kas eti kırmızı ettir.


İşlenmiş et nedir?

Lezzeti arttırmak veya korumayı iyileştirmek için tuzlama, kürleme, fermantasyon, tütsüleme veya diğer işlemler yoluyla dönüştürülmüş etlerdir. Örneğin sucuk, jambon, salam, sosis, hindi füme,vb.


Öneri :

Kırmızı et tüketimini haftada yaklaşık üç porsiyonla ( pişmiş max 500 g ! ) sınırlayın. İşlenmiş et mümkünse hiç ya da çok az tüketin. Etin az yağlı, yağsız kesimlerini tercih edin.


Belirtilen kırmızı et miktarı, kırmızı et yemenin avantajları (temel makro ve mikro besinlerin kaynağı olarak) ile dezavantajları (artan kolorektal kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar riski) arasında bir denge sağlamak için belirlenmiştir.


Yapılan çalışmalarda, günde 100 g ve daha fazla miktarda et tüketen insanlarda, daha az et tüketenlere göre bağırsak kanseri riskinin %17 daha fazla olduğu belirtilmiştir. İşlenmiş etin ise günde 50 g tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini %18 oranında artırdığı saptanmıştır. İşlenmiş ve tütsülenmiş et aynı grupta bulunmasına rağmen, tütsülenmiş et tüketimi işlenmiş ete göre her yıl 6 kat daha fazla kansere neden olmaktadır.


Not: Fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi sadece kolon kanseri için değil hiperlipidemi (kolesterol yüksekliği), hiperürisemi ( ürik asit yüksekliği), hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve mide kanseri gibi birçok hastalık için de risk faktörüdür.


62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page