top of page
Yazarın fotoğrafıYasemin Cantimur

Su Gibisi Yok

Erişkin bir erkeğin vücudunun yaklaşık yüzde 60'ı su. Bu oran, çocuklarda yüzde 65-75, kadınlarda ise yüzde 50 civarında.Su olmadan yaşayamayacağımızı biliyor olsak da başka bir çok faydası olduğunu biliyor muyuz?Aslında çok zor sandığımız zayıflamanın da anahtarının bol su içmekten geçtiğini söylesem...Vazgeçilmezimiz suyla ilgili en temel konulara değinerek önemine dikkat çekmek istiyorum.



Su içmenin az bilinen faydaları nelerdir?


1- Ağız kokusunu önler.


Gün içinde az besin tüketimi ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle tükürük miktarı azalabilir. Tükürük üretiminin azalması nedeniyle, ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kalır. Bu durum da, ağız kokusuna neden olur.Bu da yutkunma, çiğneme ve hatta konuşmayı bile etkiler.


2- Saçların ve cildin sağlıklı olmasını sağlar.


Yetersiz su tüketimi saç ve cilt kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına neden olur. Su sadece nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı olmasını sağlar.


3- Beyinsel faaliyetler için önemlidir


Susuzluk unutkanlığın yanı sıra, dikkat süresini ve hareket yeteneğini de olumsuz yönde etkiler.

4-Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.

Gebelik döneminde vücudun daha fazla suya ihtiyacı vardır. Çünkü bebeğin gelişmesi, anne karnındaki sıvı içinde olur, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su ihtiyacı demektir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için, annenin artan su ihtiyacını karşılaması gerekir.

5-Kabızlığı önler.

Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açar.

6-Stresle savaşır.

Beyin dokusunun yüzde 85’i sudan oluşur. Eğer vücudunuzda yeteri kadar su yoksa hem ruhen hem de fiziksel olarak kendinizi stres altında hissedersiniz. Susuzluğa dayanamamamızın sebebi de aslında budur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişimin olmadığı durumlarda kendimizi gergin hissederiz.


7-Böbrek taşı riskini azaltır.

Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbrekler, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanır. Bu durum birtakım böbrek hastalıklarına yol açtığı gibi, minerallerin birikimi de böbrek taşı oluşumuna neden olur.


8- Kalp dostudur.

Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır.Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır. 10- Reflünün tedavi yöntemidir.

Yaşam kalitemizi çok ciddi oranda düşüren ve tedavi edilmediği takdirde yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali bulunan reflü için yeteri miktarda ve iyi su içmek çok önemli. Su içmek bazı hastalarda reflünün etkisini azaltırken, bazı hastalarda tamamen iyileşme dahi görülür.


11-Eklem ağrılarına iyi gelir.


Eklem aralıklarında kayganlığı sağlayan sıvı bileşeninde de su bulunuyor. Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalıyor. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden oluyor. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşuyor.


Günlük ne kadar su içmeliyim?

Bünyeden bünyeye değişse de günde ortalama (1,5L-2L)8-9 bardak su içilmeli diyebiliriz.Bu hesaplama kişinin cinsiyeti,kilosu ve aktivite düzeyine göre değişebilir.Ancak bir yetişkin için günde 1L'den az su içilmesinin sağlıksız olduğu kesin!

Kas kitlesi fazla olanlar daha çok su içmeli! Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Antrenman ve egzersizlerin hem öncesi hem de sonrasında içilen su aynı zamanda, kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.


Suyun sıcaklığı önemli midir?


Bazı doktorlar egzersiz yaptıktan sonra soğuk su içmeyi vücut ısısını düzenlediği için öneriyor. Diğer doktorlar soğuk su içmenin vücudu ısı için kullandığı enerjiyi arttırmaya zorladığı ve dolayısıyla su kaybına sebep olduğu için önermiyor.


Soğuk su içmek soğukluğu ile vücuda bazı yararlar sağlar: -Kilo vermeye yardımcı olur

Vücut her zaman sabit bir ısıya sahiptir. Soğuk su tükettiğiniz zaman ısı düşer ve vücut kendini düzenlemek için kalori yakar. -Vücut ısısını düşürür

Egzersiz sonrasında vücut ısısı artar, ve yukarıda belirtildiği gibi soğuk su içmek vücut ısısını dengeler. -Daha hızlı hidrasyon sağlar

Egzersiz sonrasında, vücut hızla suya ihtiyaç duyar. Soğuk su kan dolaşımı tarafından daha kolay emilir.

Hatta deyimi bile var,''Üstüne bir bardak soğuk su içmek'' şaka bir yana sağlıklı kalmak için yeterince su içmek çok önemlidir, sıcak veya soğuk olması fark etmez. 


Sıcak su içmenin de bazı faydalarına değinelim. -Burun ve boğaz tıkanıklığına iyi gelir Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çaredir. Balgamı çözer ve solunum borusundan çıkarmanıza yardımcı olur. -Adet krampları için birebir Adet kramplarını azaltmada yardımcı olur. Su sıcaklığı karın kasları üzerinde sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.


Not:Hidrasyon ve dehidrasyon nedir?

Vücudun gerekli su ve elektrolit düzeyinin performansı destekleyecek belirli bir ölçüde tutulmasına hidrasyon,vücuttan atılması gerekenden fazla su kaybı yaşanmasına ise dehidrasyon denir. Örneğin dehidrasyon,isal hastalığında görülür.


Yeteri kadar su içiyor muyum,bunu nasıl anlarım?


Eğer idrar koyu renkli ise yeterince su içmiyorsunuz, eğer açık renkli ise yeterince su içiyorsunuz anlamına gelir.


Ne zaman ne kadar su içmek ne işe yarar?


Uyandıktan Sonra: 2 bardak su içmek iç organlarınızı aktifleştirerek güne hazırlar. Yemekten 30 Dakika Önce: 1 bardak su içmek hem sindirim sisteminizi harekete geçirir hem de yemeklerde daha az kalori tüketerek kilo vermenizi sağlar. Banyodan Önce: 1 bardak su içmek kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur. Uyumadan Önce: 1 bardak su içmek ise kalp krizi ve inme riskini azaltır.


Günde 8 bardak su içemiyorum,ne yapmalıyım?

Günlük su ihtiyacımızın bir kısmını tükettiğimiz besinlerden de alıyoruz.

Domates,ananas,kereviz,karpuz,kavun,salatalık,kabak,çilek gibi sebze meyveler yüksek miktarda su içeriyor.Eğer 8 bardağa ulaşamıyorsanız bu besinlerden tüketmek iyi bir fikir olabilir.


Suyla ilgili tüm detaylara,akla gelen sorulara değindik.Sorularınız olursa bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.Sağlıkla kalın..


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page