top of page

Obez Miyim Ben?

İçinde bulunduğumuz bu karantina günlerinden çıkınca(ne zaman çıkarız orası meçhul) çoğu kişinin kendine soracağı bir soru olabilir ''Obez mi oldum ben?'' sorusu..Hepimiz kendimizi hamur işi ,tatlı (karbonhidrat ağırlıklı beslenme) gibi besinlere verdik ayrıca çok hareketsiziz.Dolayısıyla çok geç olmadan bir diyetisyen olarak obezite konusuna değinmek istedim.


Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar.


Peki en basit yoluyla nasıl tespit edilir?

Vücut kitle indeksi (BMİ) hesaplanarak anlaşılır ancak sporcularda kas oranının fazla olmasından ötürü bazen yanlış sonuç verebilir.Obeziteyi tespit etmede tek kriter değildir.Ama bize yol gösterir.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. İdeal ağırlık ise ulaşılmak istenen VKİ'nin, boy uzunluğunun karesi ile çarpılmasıyla elde edilir.

Örnek:

59 kg kiloda ve 1.62 m boyunda bir birey için;

Vücut kitle indeksini hesaplayalım.

59 / (1.62x1.62) = 22.5 (yaklaşık değer) yani bu birey normal olarak tanımlanır.


İdeal kilosu ise 22.48 x (1.62x1.62) = 58.99 yani yaklaşık değer 59

Bu birey zaten ideal kilosundadır.


Sonuca aşağıdaki tablodan bakarak kilo durumunuzu tespit edebilirsiniz.

Obezite kendi başına ciddi bir hastalık olmakla beraber başka birçok hastalığın da gelişmesine sebep olur.Aşırı yağ dokusuna bağlı olarak gelişen insülin direnci ve diyabet gibi pek çok kronik hastalığın birincil nedenlerindendir.

Tedavisi

Çoğu zaman diyet ve destekleyici zayıflama yöntemleri ile önüne geçilebilen bir hastalıktır. Fakat şişmanlık seviyesinin çok yüksek olduğu ve yüksek risk altında olan obezite hastalarında hekim önerisi doğrultusunda mide küçültme ameliyatı, tüp mide ameliyatı, gastrik bypass gibi obezite cerrahisi yöntemleri ile de tedavi uygulanabilmektedir.


1. Diyet tedavisi, 2. Fiziksel aktivitelerin artırılması, 3. İlaç tedavisi, 4. Cerrahi tedavi, 5. Akupunktur, 6. Hipnoz, 7. Davranış terapisi.


Not: İlaç tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır.Arkadaş tavsiyesi veya internette reklamı yapılan içeriğini bilmediğimiz zayıflama ilaçları sağlığa zararlı olmakla beraber birçok ölüme sebep olmuştur.


Türkiye’de obezite sıklığı; (2010 verileri) Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3


Neden şişmanım?


Genetik etkenler, bazı beyin tümörleri, beyinde salgılanan bazı madde ve hormonların düzeyindeki değişmeler, çevresel etkenler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, bazı ruhsal bozukluklar, bazı fiziksel hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, fiziksel aktivitenin azlığı, şişmanlığın oluşumunda belirgin etkisi olan nedenler olarak sayılabilir.

Şişmanlamaya sebep olan bazı etmenler;

Fiziksel aktivite – Beslenme alışkanlıkları – Yaş – Cinsiyet (Kadın) – Irksal faktörler – Eğitim düzeyi – Evlilik – Doğum sayısı – Sigarayı bırakma – Alkol – Psikolojik bozukluklar – Metabolik ve hormonal bozukluklar


Şişmanlığınızın bu boyutlara varmaması için beslenme düzeninize ve fiziksel aktivitenize dikkat etmeniz yeterlidir.5-6 kilo aldınız diye zayıflama ilaçları almanıza gerek yoktur.Sağlıkla kalın.


Kaynakça

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page