top of page

Bağırsaklarımızdaki Dostlar

Merhaba

Bugün konumuz ''Probiyotikler'' olacak.Daha önce bağışıklıktan söz ederken bu dostlarımızdan bahsetmiştim.Şimdi biraz daha ayrıntılı bilgilendirmek istedim.


Bilim bunu konuşuyor.Nedir bu probiyotik?

Probiyotikler, sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen ve özellikle de sindirim sistemimiz için önemli olan canlılar yani mikro organizmalardır.

Bu dostlarımız tükettiğimiz bazı besinlerin içerisinde bulunmakla birlikte bazı durumlarda diyetisyen veya doktorunuzun tavsiyesiyle eczanelerden supplement (takviye edici gıda) olarak kapsül veya toz şeklinde de alınabilir.


Bazı Probiyotikler


Lactobacillus:

En yaygın probiyotiktir.

Yoğurt ve diğer fermente gıdalarda bulunur.

Farklı suşlar ishal halinin iyileşmesine ve sütün içindeki şeker olan laktozu sindiremeyen kişilere sindirim evresinde yardımcı olabilir. Bifidobacterium:

Bazı süt ürünlerinde bulunur.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer bazı rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebilir.

İşte gram pozitif olan bifido bakterinin mikroskoptaki görüntüsü..

Saccharomyces boulardii:

Probiyotikler suşları arasında yer alan bir probiyotik maya bileşenidır. İshal ve diğer sindirim problemleriyle savaşmaya yardımcı olur.


Bacillus clausii

Hastalığa yol açabilecek çeşitli bakterilerin büyümesini kısıtlayan antimikrobiyal maddeleri sentezleyebilmektedir. Ayrıca, antikorların (bağışıklık proteini) çoğalmasını sağlayarak bağışıklık sistemini de etkilemektedir.

Örnek

Enterogermina bu bakteri sporlarını içeren kendim de kullandığım ve tavsiye edebileceğim bir probiyotiktir.Çocuk ve yetişkin için iki ayrı formu mevcuttur.


Faydaları

1.Bağışıklık sistemini güçlendirir. 2.Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. 3.Vitaminlerin sentezini yapar. 4.Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur ve bağırsak geçirgenliğini azaltır. 5.Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini engeller. 6.Besin alerjilerini ve egzamayı önler. 7.İltihabi hastalıkların oluşumunu engeller. 8.Kanseri önler.

9.Yaşlanmayı yavaşlatır. 10.Depresyonu hafifletir. 11.İshali önler ve tedavi eder. 12.İdrar yolu iltihaplarını önler. 13.Kabızlığı tedavi eder. 14.Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltır.


Hangi besinlerde bulunur?

Ev yapımı yoğurt en zengin probiyotik kaynağıdır.

Bunun dışında Kefir,Ayran,Boza,Şalgam suyu,Tarhana Çorbası,Lahana turşusu,Salatalık turşusunda da bulunur.


Bağışıklığınızın zayıf olduğu veya gastrointestinal problemler yaşadığınız dönemlerde supplement kullanabilirsiniz.Ama bu durumlar haricinde de probiyotik içeren besinler diyetinizde olmalı..Sağlıkla kalın.


Kaynakça

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page